Pamukkale en Salda Lake

Pamukkale gelegen vlakbij de stad Denizli is een gebied met warmwaterbronnen waar op grote schaal travertijn is afgezet in een soort terrassen. Het water loopt via terrassen op verschillende niveaus naar beneden. Kalkrijk water van 35 graden Celcius komt in meerdere bronnen naar boven. Nadat het water aan het oppervlak is gekomen ontsnapt het opgeloste koolstofdioxide uit het water. Gevolg hiervan is dat het water minder opgeloste kalk kan vasthouden en het kalk wordt afgezet in de vorm van travertijn.

Aan het eind van de 2e eeuw voor Christus bouwde de dynastie van de Attalids – de koningen van Pergamon – de thermische spa van Hierapolis. De warme bassins en zwembaden bevatten water met een therapeutische werking. De ruïnes van deze baden zijn nog te zien. Hetzelfde geldt voor tempels en andere Griekse monumenten.

Salda Lake

Salda meer is een van de diepste, duidelijkste en schoonste tektonische meren van Turkije. Een plek waar iedereen met een turquoise passie gezien moet hebben. Salda is een kratermeer en zeker een bezoek waard. Salda staat bekend als de Malediven van Turkije met wit zand en glazig turquoise water. Het Salda meer is 185 meter diep en rijk aan soda en magnesium. Dit is ook het geheim van het unieke witte strand.